pondělí 28. května 2012

2x09

Černovoda (Blackwater)

A je to tu dlouho očekávaný předposlední díl, ve kterém se o všem rozhodne. Jelen a lev se konečně do sebe pustí a to ve velkolepé bitvě o Černovodý proud.
V této epizodě neočekávejte nic, než jen boj, boj a Cersei s vínem. Žádný Mladý vlk, Jon či Greyjoy, tato epizoda se zaměřuje čistě na události v Králově přístavišti a okolní Černovodě.

Útok je očekáván v nejslabším bodě zvaném Říční brána (River gate), nebo také Blátivá brána (Mud gate). Na mapě ji najdete kousek vpravo od nápisu King´s Landing.

Mapa :


























Útočící stranu vede  Stannis Baratheon, zkušený vojevůdce a pán Dračího kamene...
V této epizodě se Stannis vyjevil jako skvělý válečník, který se neohroženě vrhá vpřed v první linii (že by si byl jistý tím, že ho chrání Pán Světla?). Stannisova armáda čítá neznámo kolik lodí (Salladhor jich má 30), armády lordů Bouřného konce, včetně Florentů čítají několik desítek tisíc. Není řečeno kolik, pouze to, že mají značnou přesilu nad posádkou Králova Přístaviště.



Stannisovi lodě vede bývalý pašerák Cibulový rytíř Davos Mořský, společně se svým synem Matthosem.
To právě Davos navrhoval nechat Lady Melisandru mimo bojiště Černovody, což se může zdát jako dobrý nápad i jako osudová chyba.




Logicky by měl královské vojsko vést král, avšak náš neschopný fracek není schopen ani zorganizovat obranu, a proto se toho musí ujmout pobočník.
Tyrion nemá téměř žádné zkušenosti z bitev, avšak je sečtělý a dokáže přemýšlet  značně dopředu. Tyrion má také tajnou zbraň proti nepříteli Divoký oheň (Wildfire) alá Prasečí lejna (Pig shits), který spalují téměř vše. V brnění vypadá Tyrion komicky, avšak lze říci, že mu  v bitvě odvaha a schopnost velet nechybí. Nicméně jak se později dozvíme, ani jeden z těchto Tyrionových kladů nedokáže porazit Stannise definitivně...




Tato epizoda splnila moje očekávání, samozřejmě v dobrém. Velice se mi líbil ohňostroj. Chyběli mi tu pouze lodě Lannisterů, ale to lze lehko přejít. Bronn aka Legolas - výborný.
A také jsme se konečně dočkali Dešťů Kastameru z úst Bronna.

10/10, hodnotil bych víc, kdyby šlo...




Žádné komentáře:

Okomentovat