úterý 5. června 2012

2x10

Valar Morghulis

Ano je to tu finále druhé řady Hry o Trůny. Poslední epizoda je pojmenována podle hesla svobodného města Braavosu - Valar Morghulis (z valyrijštiny "Každý musí zemřít").
Hned na úvod se dozvíme co se stalo našemu chudáčkovi Trpaslíkovi.

Ano, pro některé z vás překvapení, ale na seknutí ve tváři se opravdu neumírá.
Tyriona pak později přichází navštívit jeho věrný přítel Varys a také jeho konkubína Šae. Co myslíte, bojí se opravdu Šae o Tyriona, nebo jen sama o sebe ?

Milovaný král Joffrey všem ukazuje jaký je to čestný král, který nesmí porušit přísahu a odměňuje své věrné.
Lord Tywin se oficiálně stává pobočníkem krále. Malíček dostává za spojenectví s Tyrelly Harrenov a Margaery se splní její sen.
Varysova scéna v Malíčkově nevěstinci je poněkud nudnější, avšak dozvíme se jak Varys tvoří svou síť "ptáčků".

Brienne je neustále popichována Králokatem, avšak i jeho nesutále narážky na panenství a ošklivost Brienne přestanou ve chvíli, kdy Brienne předvede své umění zacházet s mečem.
V menší hádce mezi Cat a Robbem se dozvíme, že Robb to s Talisou (já chci Jeyne Westerling!) myslí vážně a nezastaví ho ani možné znepřátelené Freyů.

Stannis už je zpátky na Dračím kameni a zuří, vyleje si zlost na Melisandře, avšak Mel si ho opět získá, když mu přikáže hledět do ohně (co tam sakra viděl ? chci to vědět!).
Theon už je také s nervama v kýblu, neboť je obléhán seveřany a ti ho ruší v odpočinku. Mistr Luwin mu navrhne řešen, které by mohlo Theonovi zachránit kr, ale velký vůdce Theon se rozhodne vzít věci do svých rukou a tak zjistíme jak stateční muži jsou Železní ostrované...

Dany se  vydává do domu Neumírajích (teda spíše věže) a projdeme se letem světem Západozemí. Od zdi až po Železný trůn (tady jsem nadával, doufal jsem že uvidíme proroctví), nakonec však Daenerys své dráčky najde. A potom ? Dracarys.

Arya  se po útěku z Harrenova vydává s Horkým koláčem a Gendrym kdo ví kam a jsou dostiženi Jaqenem. Dostane nabídku, kterou by nejradši přijala, avšak kvůli rodině odmítá.
Bran, Rickon, Oša, Hodor a dva zlovlci vylézají z krypt Zimohradu a nacházejí své město v jiném stavu než v jakém ho znali.

Jon v zajetí Chřestivé košile musí udělat rozhodnutí o kterém neměl ani ponětí  a stane se tak jedním z divokých.
Poslední scénou je scéna za Zdí. Tři zatroubení...Chudák Sam...

9/10







Žádné komentáře:

Okomentovat