pondělí 1. dubna 2013

3x01 - Valar Dohaeris

A je to tady!
Téměř po roce jsme se opět dočkali tohoto úžasného seriálu. Pojďme si ho shrnout...
Název prvního dílu třetí série, je stejně jako název posledního dílu z druhé série, z valyrijštiny.
(2x10 - Valar Morghulis - Každý musí zemřít)
(3x01 - Valar Dohaeris - Každý musí sloužit)

Na úvod se podíváme tam, kde skončila druhá série, do území za Zdí, kde Sam bojuje o holý život uprostřed armády Bílých chodců. Opět upozorňuji - nepleťte si Bílé chodce - kniž. Jiné (White Walkers - Others) a Nemrtvé (Wights), Nemrtví (zranitelní ohněm) nemyslí a pouze vykonávají vůli Bílých chodců.
Sam je zachráněn zlovlkem, který opustil svého pána a cestuje s Noční Hlídkou. Posléze Sam spatří také zbylé členy Noční Hlídky, kteří utrpěli ztráty v Bitvě o Pěst Prvních lidí. Jelikož jich nezbylo moc nemají moc na výběr...

Poté následují titulky. Západozemí beze změny, ale v Essosu přibylo nové město - Astapor, otrokářské město Harpyje.
První scéna po úvodních titulkách se opět odehrává daleko za Zdí - v táboře Divokých. Zde spatříme tvora, kterého jsme dosud ve Hře o Trůny nespatřili - obra. Snad také spatříme ostatní tvory, kteří jsou v knihách popisování (např. mamuti).
Jon Sníh je předveden před Krále za Zdí, Manceho Nájezdníka a po krátkém dialogu je Jon přijat mezi divoké a nucen "převléknout" plášť.

Zatímco Jon mrzne stovky mil na severu, nově pasovaný rytíř ser Bronn z Černovody si užívá teplo jednoho z místních podniků. Jeho potěšení je však překaženo Podrickem Paynem, panošem Tyriona.
Jen o pár ulic dál Tyrion opět vykonává poněkud nudný rozhovor se svou milou sestrou.
Mezitím Bronn přicestuje k Tyrionovým komnatám a spolu se vydávají na procházku městem, aby dojednali nové podmínky Bronnovi služby bodyguarda.

Jen o pár mil dál na některém z ostrovů Černovodého zálivu ztroskotal Cibulový rytíř. Ten je zachráněn pirátem Salladhorem Saanem, který se již dále nehodlá angažovat ve válce o Železný trůn. Dozvídá se od něj také novinky z Dračího Kamene, které nejsou zrovna nejlepší.

Hora zřejmě opustil Harrenov. Důkazem toho je Rob Stark a Roose Bolton, kteří společně dobyli tyto ruiny. Zde zachrání mistra jménem Qyburn (ve knížce hodně důležitý!).
Cat má stále domácí vězení.

Jsmě opět v Králově přístavišti, tentokrát v komnatě pobočníka krále, kde Tyrion svého otce požádá o své právoplatné dědictví - Casterlyovu skálu (Jaime se vzdal dědictví, když vstoupil do královské gardy a žena - Cersei nemůže vládnout). Je odmítnut. Jak překvapivé.

Další, poněkud nudná scéna, je opět z Králova Přístaviště. Tentokrát z doků, kde Šae a Sansa sledují lodě. Jsou navštíveny Malíčkem, který opět Sansi nabídne cestu domů.

Nejspíše nejočekávanější scéna ze všech - draci a Daenerys. Draci jsou uchvátní a Dany taktéž. S lodí plnou Dothraků cestují do otrokářského města Astapor, kde hodlají najmout jedny z nejlepších válečníků - Neposkrvněné.

Když Davos přicestuje na Dračí Kámen zjišťuje, že král není ve stavu ve kterém by mohla hrát o trůn.. V hádce Davos nazve Melisandru svým nepřítelem a posléze se ji pokusí napadnout. Je zpacifikován strážemi a odvlečen do vězení.


Další scéna z Králova Přístaviště - ukázka dobrotivosti budoucí královny Margaery v sirotčinci, kterou posléze rozebírají při večeři s Joffreyem, serem Lorasem a Cersei.

Daenerys dorazila do Astaporu, kde hodlá najmout Neposkrvněné (8000 válečníků). Po ukázce nebojácnosti Neposkvrněných je Daenerys ve městě napadena malou čarodějkou (to v knížce není!). Je však zachráněna starým známým Baristanem Selmym (v knížce pod přezdívkou Arstan Bělovous).

Hodnocení : 9/10
Online : http://www.serialycz.cz/2011/04/game-of-thrones/







1 komentář:

  1. Máš velice zajímavý blog plný informací, o kterých jsem ani nevěděl. Tady jsem objevil obchod, který prodává věci z Her o trůny, mají tam hrnky, řetízky, mince, brašny, prostě mraky věcí. Kupoval jsem si tam Minci Muž bez tváře. https://www.originalzfilmu.cz/560-hra-o-truny

    OdpovědětVymazat